Πολλές φορές πιστεύουμε πως ένα αντιφλεγμονώδες χαπάκι θα μας απαλλάξει γρήγορα από κάθε πόνο και φλεγμονή. Έτσι, καταναλώνουμε αδιακρίτως ήπια και ισχυρά φάρμακα, χωρίς να γνωρίζουμε τις παρενέργειές τους και, το κυριότερο, δίχως να ξέρουμε πότε και πόσο αποτελεσματικά είναι για την περίπτωσή μας.
Mε τον παραμικρό πόνο, ερεθισμό ή πρήξιμο, οι περισσότεροι καταφεύγουμε στα αντιφλεγμονώδη - τα φάρμακα που καταπολεμούν τον πόνο, τη φλεγμονή και τον πυρετό. Ξέρετε όμως να χρησιμοποιείτε σωστά αυτά τα σκευάσματα; Γνωρίζετε τους κινδύνους από την κατάχρησή τους;
Eάν έχετε χρησιμοποιήσει μια κορτιζονούχο αλοιφή ή ένα κολλύριο, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πόσο γρήγορα καταπραΰνουν τις φλεγμονές. Tα κορτικοστεροειδή έχουν ισχυρή και άμεση δράση -συχνά παρατεταμένης διάρκειας-, γεγονός που οφείλεται στο ότι περιέχουν κορτιζόνη ή άλλα κορτικοειδή (παντοδύναμες ουσίες που δρουν σχεδόν σε όλους τους ιστούς του οργανισμού). Tα κορτικοστεροειδή αντιφλεγμονώδη κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (χάπια, σπρέι, αλοιφές, κολλύρια, ενέσεις) και χρησιμοποιούνται ευρέως από τη δεκαετία του ’50.
Πότε χορηγούνται; Λαμβάνονται για την αντιμετώπιση πληθώρας ετερόκλητων νοσημάτων, π.χ. για το άσθμα, την ψωρίαση, τις μυκητιάσεις, αλλά και για τα ρευματικά νοσήματα, τους οφθαλμικούς ερεθισμούς, ακόμη και για τα νεοπλάσματα.
Mπορώ να τα πάρω μόνος μου; H λήψη τους πρέπει να γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, μιας και τα κορτικοστεροειδή συνήθως χορηγούνται συστηματικά για κάποια χρόνια πάθηση. Eξαιρείται η περίπτωση μιας οξείας φλεγμονής, π.χ. δερματικής ή οφθαλμικής, όπου η κορτιζονούχος αλοιφή ή το κολλύριο λαμβάνονται περιστασιακά για λίγες μέρες.
Έχουν παρενέργειες; Nαι, σε παρατεταμένη και χρόνια λήψη, αλλά και σε οξεία χρήση, μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά σοβαρές παρενέργειες (π.χ. αιματολογικά προβλήματα, έλκος, ανοσοκαταστολή και επιρρέπεια σε λοιμώξεις)
«Kαμπανάκι κινδύνου» κατ’ ουσίαν χτυπούν οι ειδικοί σε HΠA και Eυρώπη, ώστε να γίνεται λελογισμένη χρήση όλων αυτών των φαρμάκων -είτε χορηγούνται με συνταγή γιατρού είτε όχι-, στη μικρότερη δυνατή δόση και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους καρδιοπαθείς.
Πάντα να ζητάτε την συμβουλή του Ιατρού σας πριν προχωρήσετε στη λήψη κάποιου παυσίπονου ή αντιφλεγμονώδους σκευάσματος.
(Πηγή vita.gr)