Τις περισσότερες φορές μετά από ένα χειρουργείο έρχεται η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση. Σχεδόν σε όλες τις χειρουργικές παρεμβάσεις η φυσικοθεραπεία έχει βασικό ρόλο για την βελτίωση και τη λειτουργικότητα του μέλους όπου έγινε η επέμβαση. Είναι πολύ μεγάλη η λίστα παρέμβασης της φυσικοθεραπείας μετά από ένα χειρουργείο.
Βασικός στόχος για ένα φυσικοθεραπευτή είναι ο ασθενής να γίνει ή να φτάσει στο σημείο να είναι λειτουργικός και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς του χωρίς πόνο εμπόδια και πάνω απ’ όλα με αξιοπρέπεια.
Οι συνηθέστερες επιπτώσεις μετά από ένα χειρουργείο είναι ο έντονος πόνος, η μείωση του εύρους κίνησης, η εξασθένηση και ατροφία των μυών της γύρω περιοχής, η αδυναμία κινήσεων και η μείωση της λειτουργικότητας του ασθενούς.
Μετά το χειρουργείο πρέπει να ξεκινήσει η αποκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενή σε καινούργια δεδομένα και τη διδασκαλία κινήσεων. Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή είναι να εξηγήσει πλήρως στον ασθενή τι πρόκειται να γίνει, τις χρονικές περιόδους που θα διαρκέσει και το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί. Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή ότι όλο το χρονικό διάστημα της αποκατάστασης περιλαμβάνει πολλή δουλειά και αρκετή υπομονή από τον ίδιο τον ασθενή, στην πραγματικότητα να εξηγήσει ότι φυσικοθεραπεία θα πει συνεργασία και ότι χωρίς προσωπικό κόπο η αποκατάσταση θα κρατήσει περισσότερο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μικρότερα από τα επιθυμητά. Το φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο ανάλογα τον ασθενή τις απαιτήσεις και τον σκοπό του, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.
Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις είναι άτομα της τρίτης ηλικίας. Οι συχνότερες επεμβάσεις σε αυτές τις ηλικίες είναι οι αρθροπλαστικές των κάτω άκρων. Ο σκοπός που γίνεται η επέμβαση είναι για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, ώστε να μη πονάει, να μπορεί να εξυπηρετήσει τον εαυτό του χωρίς να εξαρτάται από κανέναν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποκατάσταση θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις δυνατότητες του ασθενή και τα όριά του. Σκοπός δεν είναι να γίνει ο ασθενής κάτι που δεν ήταν ποτέ, αλλά να φτάσει σε ένα επίπεδο να κάνει αυτά που έκανε χωρίς πόνο και δυσκολία. Άρα είναι σαφές ότι κάθε πρόγραμμα αποκατάστασης είναι διαφορετικό πάντα όμως σε συνεργασία με το φυσικοθεραπευτή και την προσωπική δουλειά του ασθενούς, σεβόμενο τις ανάγκες του για την επιστροφή του σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής.
(Πηγή mednutrition.gr)